Köp en bänk till barn i Befasy

posted in: aktuellt | 0

 

Käre kyrkoherde p. Marek, Ewa och Irena, kära medlemmar från Oblatmissionärernas vänner!

Jag ber om ursäkt att jag svarar först nu men jag har inte alltid internet tillgänglig. På sistone fick jag förflytta mig en hel del i samband med borrning av brunn för vår mission. Det är väldigt angeläget för oss att få den utförd. Utöver det behövde jag beställa bänkar till skolan och kyrkan – för de gåvor som ni skänkte. Alla pengar har kommit fram och används redan! I början vill jag tacka hjärtligt för er fina gest mot Madagaskar, särskilt mot vår mission i Befasy.

 

För de pengar som jag fick från er tillverkas redan bänkar till vår skola. Jag är väldigt glad eftersom jag lyckades att förhandla 10 stycken extra – till kyrkan! Ni ser dem ovanför. Även bilden på de gamla bänkarna bifogas. Bänkar till skolan blir färdiga i mitten av augusti.

Detta är mitt tack och rapport i korthet.  Jag kommer att informera er kontinuerligt hur arbeten med skolan och inredningen fortskrider . Vår mission utvecklas ständigt. Som jag skrev tidigare – vi borrade en brunn där. Nu måste vi hitta pengar till bygge av ett vattentorn, en tank med volym på 10 000 liter och en pump som drivs av solceller.

Ni frågade vad ni skulle fortsätta att samla pengar till? Vi behöver finansiella medel till två projekt:

  1. Till tank på 10 000 liter; den ska tillverkas ev ett speciellt material – den kostar ungefär 2 300 euro
  2. Till en solcellspump med tillhörande installationer – rör, växlare mm; det är en ganska kostsam historia – ca 5 000 euro

Jag blir väldigt glad ifall ni bestämmer er att hjälpa till att samla in pengar till tank. Vi tänker utföra borrning så att vatten ska kunna tas från två ställen. Då kan även invånare i staden använda den nya anläggningen. Av den anledningen vill vi skaffa en så stor tank.

Till mitten av augusti planerar vi att vara klara med skolbygget och inredningen. Pengarna finns  – tack vore Gud och er från Malmö!

Här börjar skolåret den 3 oktober så vi har gott om tid för alla förberedelser. Vi räknar med ca 200 elever till läsårets början. Problemet för föräldrar till barnen är skolavgiften. Vi ska försöka hitta sk. adoptivföräldrar från hela världen som kan hjälpa till och betala avgiften så att barnen kan gå i skola.

För några veckor sedan organiserade vi 3 dagars sommarlov för barn från vår stad, oavsett deras bakgrund eller trosuppfattning . Det kom ca 300 stycken. Till min hjälp hade jag två tjejer från Polen – volontärer – som tog hand om barnen, lekte med dem – utan att kunna ett ord på deras språk! Sista dagen bjöd vi barnen på middag. Det var en riktig fest för våra små deltagare. De kunde äta sig mätta eftersom det fanns gott om kött och ris. Till desert fick de godis. Festen kunde vi bjuda på tack vore mina bekanta som uppmärksammade 25 års jubileum av min prästvigning.

Ovanför kan ni se hur skolbygge framskrider!

 

Det är mycket som fungerar bra hos oss men tyvärr har vi problem med tryggheten. Det finns ”dahalo” – kriminella, som är verksamma runt omkring. De stjäl oxar och andra husdjur. Invånare lever i ständig skräck att bli attackerade.

Igår ertappade man en sådan person. Människor litar inte på polisen eftersom den är korrumperad och släpper honom nästa dag. Av den anledning dömmer invånarna själva den skyldige på plats utan att vederbörande har möjlighet att försvara sig.

Var snälla och be för fred på den vackra ön som Madagaskar faktiskt är – så att den ska kunna utveckla sig och barn och ungdomar ska ha det bra och leva ett

gott liv.

     Ny bänk

Än en gång tackar jag er av hela mitt hjärta för er fina gest mot Madagaskar. Jag hoppas att vi ska fortsätta förkunna Ewangeliet på den underbara ön bland fantastiska människor. Jag förmodar att er kyrkoherde p. Marek kommer att välsigna er i era projekt eftersom han är en sann  missionär och min gode vän!

Jag försäkrar er om min tacksamhet och lovar att be för er!Marek Ochlak OMI, med församlingsmedlemmar från Befasy

 

Marek Ochlak OMI, med församlingsmedlemmar från Befasy